Ontpopt Jouw Eigen Wijsheid

Je hebt momenten in je leven dat je terugkijkt en denkt: hoe heb ik mezelf zo lang in déze situatie kunnen laten zitten. Deze blog zet je aan om antwoord te geven op de vraag of je te lang genoegen hebt genomen met iets waar je eigenlijk niet tevreden over bent: de rotonde van jouw leven.

Wat kom je tegen?

Je rijdt in je auto, op je fiets of op je motor op een rotonde met wel 10 afslagen. Je rijdt eens een rondje om elke afslag te bekijken. Je rijdt nog eens een rondje om op de wegwijzer te kijken waar de afslag heen leidt.

Je komt onderweg van alles tegen. Verkeer dat langzamer gaat dan jij zou willen. Verkeer dat sneller gaat dan jij zou willen. Verkeer dat een afslag kiest en de rotonde verlaat. Verkeer dat ervoor kiest te blijven.

Al dat gebruik heeft zijn invloed op de rotonde. Er komen gaten in het wegdek. Het middelpunt verandert van bloembed in kunstwerk. Sommige afslagen vallen af en anderen komen erbij. Er wordt nieuwe belijning getrokken en nieuw wegdek gelegd.

Ondertussen ben je gehecht geraakt aan de rotonde. Je weet hoe hij eruit ziet. Je weet waar hij is. Je weet waar hij heen leidt. Hij voelt vertrouwd en je begint je af te vragen of je nog wel een van de afslagen wilt nemen. Misschien is het wel beter om ondanks de lonkende afslagen, het verstorende verkeer en de veranderende omgeving, hetzelfde rondje te blijven rijden?

Stel je nu eens voor…

…dat die rotonde jouw werkomgeving is. Je bent aan je functie gehecht geraakt. Je weet hoe het werk eruit ziet, waar het is, waar het heen leidt. Het voelt zo vertrouwd dat andere mogelijkheden, verstorende werkfactoren en de veranderende organisatie je wel dwarszitten of nieuw perspectief bieden, maar het toch veiliger voelt om ditzelfde rondje te blijven rijden.

Stel jezelf de vraag:

Wat is de rotonde in mijn leven? Wat gebeurt er als ik er blijf rijden en ben ik daar tevreden mee?

Ik spreek je graag als je jezelf meer vragen wilt stellen over jouw rotonde en jouw afslagen.